Rólunk

 Kedves érdeklődő,


Miért jött létre az oldal?:


A zenbuddhizmus.hu oldalt egy fajta előszobának hoztam létre a Buddhizmus tanításainak megismeréséhez. Legfőképpen hétköznapi témák kapcsán mutat rá, hogy a reggeli kávéfőzésünk nem is áll olyan távol, egy távolinak tűnő világnézettől.

Néha az ember azt gondolja fordítva ül a lovon, pedig lehet, hogy nem is.

Előbb leszel Buddhista, mint ,hogy Buddhista kezdenél lenni.

A Buddhizmus tanításaival ismerkedve sokakban felmerül, egy igen ezt én is így gondoltam érzés. Ha több ilyen is van lassan észreveszi az ember, hogy igazából amiket “jól gondolt”,jól működött, az pontosan az amiről ez az egész szól. Ha hiányérzete van, egy belső negatív, bizonytalan vagy éppen egyenesen rossz érzése az pedig pontosan az amitől ez az egész meg akar óvni.

Azzal, hogy az ember Buddhista lesz nem változtat semmin.

Az egész Buddhizmus nem szól másról, mint ,hogy minden marad a régiben. Nem mást csinálunk, nem más emberek leszünk, nem fordítunk hátat önmagunknak. Egyszerűen ugyan azt tesszük mint eddig, csak megpróbáljuk jobban csinálni.

A ZEN gyakorlat, olyan gyakorlatok végzése, mely segít jobban csinálni azt amit eddig csináltunk. Nem mást, hanem másképpen.

Segít annak látni a dolgokat amik, úgy nyúlni a dolgokhoz, ahogyan kell, és úgy viszonyulni, ahogyan szükséges. Egyszerűnek tűnik, az is, mégis a legnehezebb dolog, amit tehetünk.

Az oldalról:


Az egész nevezzük”magazin”-nak a EZzen facebook oldal indításával kezdődött, melyet a zenbuddhizmus.hu oldal követett. Mondjuk úgy átköltözött a facebook-ról az oldal.

Ennek nagyon egyszerű okai vannak. Kevésbé kötött a nyílt internet, mint a facebook. A zenbuddhizmus.hu domaint pedig nem kívánta eddig egy zen buddhista szervezet sem  üzemeltetni.

Megvásároltam, mondhatni gombokért, felkerült a tartalom, kap egy kis reklámot és igyekszem frissíteni viszonylag rendszeresen. Amint időm engedi bővítem majd a szerkesztői gárdát. Szeretnék lehetőséget adni többeknek is a felületen való megjelenésre. Rólam:


Olyan 10-12 éves koromba ismerkedtem meg közelebbről  először a Taoizmussal, majd a ZEN Buddhizmussal. 

A Zennel való ismerkedésem egy karácsonyi ajándékként kapott ZEN KOAN gyűjteménnyel kezdődött. Akkoriban olvastam egy kínai tanmeséket tartalmazó kötetet amit nagyon kedveltem, így hát csillogó szemekkel kezdtem a könyv olvasásába.  Nem emlékszem tisztán, de kb. a tizedik koan elolvasása után vágtam a sarokba:

  • Mi ez az értelmetlen zagyvaság?

Ott abban a pillanatban mikor csapódott a saroknak  a repülő könyv, mind a 250 koanon túljutottam egy másodperc alatt. 

Ez közel 30 éve volt. Azóta sok minden történt. Mondjuk úgy láttam már karón varjút.

 A koan gyűjtemény még megvan a polcon, néha pont ugyanilyen könnyedén tudom a sarokba dobni, néha nehezebben. Mikor könnyen repül tanítok, mikor nehezebben tanulok. Vagy ép fordítva.

Ilyen ez a pop szakma.
Szívesen tartok előadásokat, osztom meg a ZEN tanításait érdeklődőkkel. Kifejezetten szeretem ezt a hétköznapokban, hétköznapi helyzetekben is megtenni.
Ha átadod a helyet a buszon szóba se kerül a Buddhizmus. Tanulni és tanítani mindig van lehetőség.
Lehetőségeimhez képest igyekszem minden meghívásnak eleget tenni. Igyekszem energiát fektetni abba is, hogy ha a hegy nem jön, én menjek.


                                                                                                                                                              Máté

Keresetek nyugodtan:

e-mail:  www.zenbuddhizmus.hu@gmail.com


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A pazarlás élvezete és a zen

Fekete leves,