Buddha beszédei könyv ajánló



Ha alapvető Buddhista tanításokkal szeretnénk ismerkedni, elsők között ajánlanám ezt a könyvet:

Buddha beszédei

Néhol ugyan nehézkes a szöveg, de alapvetően egyszerű érthető megfogalmazás jellemzi.

Nekem is fent van a polcon egy könyvtári példány, mondanám, hogy elfelejtettem vissza vinni  vagy 15 éve, de hazudnék. Eszembe sem volt vissza vinni. Ki tudja, lehet a polcomon többen leveszik olvasni.

Egy alap tanítás a könyvből:

Ez tehát a szenvedés nemes igazsága, szerzetesek: a születés szenvedés, az öregség szenvedés, a betegség szenvedés, a halál szenvedés, a szomorúság, kesergés, fájdalom, bánat és kétségbeesés szenvedés. Együtt lenni azzal, amit nem szeretünk, szenvedés, elválasztva lenni attól, amit szeretünk, szenvedés, nem jutni hozzá ahhoz, amit kívánunk, szenvedés. Mindent egybevetve a szenvedés a ragaszkodásnak alávetett öt léthalmaz.

Ez tehát a szenvedés keletkezésének nemes igazsága, szerzetesek: ez a szomj, ami újraszületéshez vezet, élvezet és vágy kíséri, hol ebben, hol abban gyönyörködik, nevezetesen az érzékek szomja, a létezés szomja, a nemlétezés szomja.

Ez tehát a szenvedés megszűnésének nemes igazsága, szerzetesek: ez pedig ugyanannak a szomjnak maradéktalan elhagyása, megszűnése, feladása, a lemondás, megszabadulás, elszakadás attól.

Ez tehát a szenvedés megszűnéséhez vezető út nemes igazsága, szerzetesek: ez bizony a nemes nyolcas út, nevezetesen a helyes szemlélet, helyes elhatározás, helyes beszéd, helyes cselekedet, helyes életvitel, helyes törekvés, helyes figyelem, helyes összeszedettség."

A könyv letölthető a linken(boltokban is kapható):

https://mek.oszk.hu/01900/01901/index.phtml


Itt rögtön olvasható is:

https://mek.oszk.hu/01900/01901/01901.htm

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Keresünk buddhizmus iránt érdeklődőket rövid cikkek írására!

7 Zen Buddhista alap gyakorlat.

A legalapabb Buddhista tanítás