Ne cseréljük már le szemétre az állatvilágot!

természet védelem logo
Nem elég sűrűn látni ezt a táblát!

Pár éve ami vagy tíz inkább, kaptam egy belső tanulmányt egy természet védelmi szervezettől, ami az állatvilág rohamos kihalásáról szólt. Emlékszem eléggé meglepő információkkal szembesültem. Szembesültem azzal, hogy nem csak olyan állatok halnak ki, amik kb. senkit nem érdekelnek. Mert azt azért valljuk be, a kihalt az Amazoniai (sokan azt se tudják merre van) kavics melletti porszem alatti tetű, nah az biztos,hogy nem mozgat meg  senkit. Olyan állatok, amiknek a létezését jelenlétét természetesnek vesszük, pl elefánt ,gorilla, kihalás szélére sodródása, már sokkal inkább figyelem felkeltő. Érsd ezt úgy, hogy sok állatfajból már olyan kevés létezik az egész világon, hogy  szó szerint név szerint ismerjük őket, és sok esetben ezeket a neveket összeírni elég lenne egy kockás lap…

 

Ne cseréljük már le szemétre az állatvilágot!

 

Mint említettem egyszer régen kaptam egy tanulmányt ezzel kapcsolatban, fogalmam sincs megvan-e valami levelek közt, meg lusta is voltam keresni, úgyis régi már. Gondoltam Google a barátom kicsit kutassunk, hogy állunk manapság:


Elkeserítően!

 

Elkeserítő, hogy értelmes összefoglalót se találni Magyar nyelven, de pl. Angolul se jobb a helyzet. Vagy nagyon felületes, vagy érthetetlen tanulmányok, nagyon mélyre kéne ásni és ott se sok mindent találhatunk.

 

Átnyálazva pár tanulmányt kiszűrtem pár adatot, érzékeltetendő mekkora pusztulás zajlik:

 

Az elmúlt 100 évben több mint 400 gerinces faj halt ki, ez természetes körülmények között 10.000 év alatt zajlott volna le.

A földön élő fajok negyede a kihalás szélén egyensúlyoz.

Egy 177 nagy emlős fajra kiterjedő minta alapján,( pl oroszlán, elefánt),az elmúlt száz év alatt, ezen állatok élőhelyének 80% semmisült meg.

A gerinces fajok egyedeinek a 70% eltűnt 1970-óta, az az 50 év alatt. 

A Németországi nemzeti parkokban a rovarok 75% tűnt el 25 év alatt.

 1814 óta az elmúlt 200 évben 421 faj halt ki csak Angliában.

 IUCN minden évben többször frissíti az 1964 óta vezetett vörös listát.

 Több mint 134 ezer állat- és növényfaj szerepel rajta, közülük csaknem 37 500 fajt a kihalás fenyeget. Az ember által alkotott tárgyak tömege az elmúlt 100 évben 20 évente megduplázódott. például: műanyag tárgyak, épületek, utak és gépek. Kontinensünk szárazföldjének 8,8%-át mesterséges, ember alkotta létesítmények alkotják már most (az ember alkotta nagy része ugye idővel nem kell majd, lásd szemét…).

 

Magyarország legvédettebb állatai közül pár, akiket jó lenne ha nem eldobott flakonra meg sittess kupacra, meg betonplaccra cserélnénk: 



Földi Kutya
Földi Kutya

Hiúz

Széki lile
Széki lile

UHU
UHU

Like! Különben nem fog jelezni a géped, ha frissül az oldal.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Keresünk buddhizmus iránt érdeklődőket rövid cikkek írására!

7 Zen Buddhista alap gyakorlat.

A legalapabb Buddhista tanítás