Buddhista néző pontból nézve?

 Egy kialakult nézőpont körülhatárolható. Adott kérdésekre adott irányú válaszokkal rendelkezik. 

Tíz emeletes ház. Lift vagy a lépcsőn fel gyaloglás?

Egy a lusta ember szemszögéből nézve, az irány mindig a könnyebbik, kevésbé megerőltető megoldás felé mutat. Nem fog fel gyalogolni.

A néző pont válaszokat, irányokat döntéseket határoz meg.Valahonnan, valami felé mutat. Ez az irány, a cselekvés folytán haladást elmozdulást eredményez. 

Valahonnan, valahova tartunk,a néző pontunk az iránytű. A cselekvés eredménye pedig befolyásolja a kialakult nézőpontunkat.

 Ha nem az lesz az eredmény amit vártunk, rögtön változik a nézőpontunk, korrigálunk.

Ha az lesz amit vártunk, akkor is változik. Növekszik a kialakult nézőpontunk megbízhatóságába vetett hitünk. Ez túlzott önbizalomhoz, nagy tévedésekhez vezethet.

Kis pénz, kis foci. Kis probléma, kis megoldás. A kis gondra könnyebb megoldást találni. Könnyen növekszik a kialakult nézőpontunk megbízhatóságába vetett hitünk.

Nagy probléma, kis megoldás. A szőnyeg alá söpörjük, mintha nem is lenne, nevezetű, méltán híres és ismert módszer.

 Egy ideig működik, könnyen növekszik a kialakult nézőpontunk megbízhatóságába vetett hitünk( egy ideig).

Ha a nézőpontunk tévesnek, haszontalannak bizonyul. Nem hozza sem a várt megoldást, sem az elismerést, sem boldogságot, örömöt. Akkor változik, változik, változik. Változik.

Összességében minden pillanatban más és más, mindig történik valami, vagy éppen semmi, és ez hatást gyakorol rá. Változik, változik, változik.

 Szóval ilyen a Buddhista néző pont és pontosan ugyanilyen a nem Buddhista néző pont is. 


A tiszta tudat nem alakít ki nézőpontokat látja azokat, látja miből jönnek létre, mivé válnak, mit eredményeznek, hogyan alakulnak át, hogyan szűnnek meg. Ne felejtsd el megnyomni: LIKE, hogy nem maradj le a folytatásról!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Keresünk buddhizmus iránt érdeklődőket rövid cikkek írására!

7 Zen Buddhista alap gyakorlat.

A legalapabb Buddhista tanítás