Hogyan változat a medtiáció éberré, elemzővé, kitartóvá,nyugodtá, összeszedetté?



    A meditációval ismerkedők elsők között találkozhatnak a légzés figyelésével. Mai világunkba, fél percnél tovább, nem igazán szeretünk figyelni, ezért ez közel sem egyszerű feladat. Ennek a bemutatása következik.
A leírás részletes, de közel sem egy csináld magad leírás.
Ezen leírást pontokba szedték már 2500 éve, de kicsit ki gyomláltam, felfrissítettem fogyaszthatóbb legyen:

Kezdjük is!


Mindenki előtt van valamilyen kép egy meditációs testhelyzet ről:
Ül keresztbe tett lábakkal, egyenes testtel, kissé lefelé maga elé néz...
Figyelmét a be légzésre majd a ki légzésre irányítja, és újra, és újra.

Meditációs testhelyzet

    Ha sikerül a figyelmet fenntartanod, a következő tapasztalatokkal fogsz találkozni:


[1] Hosszan belélegezve megfigyelheted, megértheted mi az, hogy hosszan lélegzel be; és hosszan ki lélegezve megfigyelheted, megértheted, hogy hosszan lélegzel ki.

[2] Röviden ki lélegezve megfigyelheted, megértheted, hogy röviden lélegzel be; és röviden ki lélegezve megfigyelheted, megértheted, hogy röviden lélegzel ki.

[3] Figyelmedet úgy irányítja, hogy az egész testedben érzed a beáramló levegőt, és az egész testedben érzed kilégzésnél is.( Nem csak egyféleképpen tud az ember levegőt venni, hasi, tüdő légzés stb.. Észre veheted, mi mozdul belégzésnél, merre jár az a levegő.)

[4] Észreveszed, hogy a testi folyamatokat nyugtatva lélegzel be, és a testi folyamatokat nyugtatva lélegezzen ki.( pulzus lassul, lenyugszik az ember, csökken a stressz.)

[5] Észreveszed, hogy a jókedvre érzékenyen lélegezzel be, és a jókedvre érzékenyen lélegezzel ki.

[6] Észreveszed, hogy a boldogságra érzékenyen lélegzel ki, és a boldogságra érzékenyen lélegzel be.

[7] Észreveszed, hogy a tudatot folyamataira érzékenyen lélegzel be, és a tudatot folyamataira érzékenyen lélegzel ki. (A levegővétel módját befolyásolja, hogy mi jár éppen a fejedben)

[8] Arra irányítja a figyelmedet, hogy a tudati folyamatokat elnyugtatva lélegezz be, és a tudati folyamatokat elnyugtatva lélegezz ki.(Ismerős lehet: Ha ideges vagy vegyél pár nagy levegőt!)

[9] Arra irányítja a figyelmedet, hogy a tudatra érzékenyen lélegez be, és a tudatra érzékenyen lélegez ki.

[10] Arra ösztönöz a megfigyelés, hogy a tudatot kielégítve lélegez be, és a tudatot kielégítve lélegez ki.( Nem mindig az jár az ember fejében, amit szeretne, vagy mondjuk úgy, sokszor gondolunk olyanra, amire inkább nem szeretnénk.)

[11] Arra ösztönöz a megfigyelés, hogy a tudatodat megszilárdítva lélegez ki, és a tudatot megszilárdítva lélegez be.

[12] Arra késztet, hogy a tudatot megszabadítva lélegez be, és a tudatot megszabadítva lélegez ki.

[13] Arra koncentrál, hogy az állandótlanságra összpontosítva lélegez be, és az állandótlanságra összpontosítva lélegez ki.( Ez az állandóság , nyugalom, jóleső érzés)

[14] Arra kondicionál, hogy közönyösen , elvárások nélkül, és céltalanul lélegez be, és e-képpen lélegez ki.

[15] Arra ösztönöz, hogy a megszűnésre összpontosítva lélegez be, és a megszűnésre összpontosítva lélegez ki.

[16] Arra koncentrál, hogy az elhagyásra összpontosítva lélegez be, és az elhagyásra összpontosítva lélegez ki.



A felébredés hét tényezője a gyakorlás során folyamatosan kialakul, megjelenik:


[1] Bármikor, amikor éber vagy a testeddel kapcsolatban – éberen, figyelmesen és tudatosan – akkor az éberséged szilárd és szünet nélküli. Mikor éberséged szilárd és szünet nélküli, akkor az éberség, mint a felébredés tényezője, megjelenik és eléri fejlődésének csúcsát.(elöször kicsit éber, aztán naaaagyon:-)


[2] Ily módon éberen maradva, ezt az értelmed megvizsgálja, elemzi és megérti. Mikor ily módon éber vagy, ezt a tulajdonságot értelmed megvizsgálja, elemezi és megértésre jut, akkor a tulajdonságok elemzése, mint a felébredés tényezője, megjelenik. Ezen elemzés ekkor teljes.

[3] Mikor értelmed ezt a tulajdonságot megvizsgálja, elemzi és megértésre jut, megjelenik benned a lankadatlan kitartás. Mikor a lankadatlan kitartás megjelenik benned, értelmed ezt a tulajdonságot megvizsgálja, elemzi és megérti, akkor a kitartás, mint a felébredés tényezője, megjelenik. Ez a kitartás ekkor fejlődésének csúcsára jut.

[4] Akkor, mikor ez a kitartás megjelenik benned, akkor felébred benned a nem fizikai, anyagi dolgok irányából kapott teljesség, boldogság érzése. Mikor a nem fizikai, anyagi dolgok irányából kapott teljesség, boldogság érzése felébred benned, akkor a teljesség és boldogság érzése, mint a felébredés tényezője, megjelenik. Ez fejlődik és kiteljesedik.

[5] Mikor ez kiteljesedett benned, a test és a tudat nyugodttá válik. Mikor a teste és a tudata nyugodttá válik, akkor a nyugalom, mint a felébredés tényezője, megjelenik. Fejlődik, majd a fejlődésének csúcsára jut.

[6] Mikor békéssé válsz – tested nyugodttá válik– tudatod összeszedett lesz. Mikor a tudatod összeszedetté válik, akkor az összeszedettség, mint a felébredés tényezője, megjelenik. Fejlődik, majd a fejlődésének csúcsára jut.

[7] Így szemléled a tudatott összeszedetten, csapongás nélkül. Mikor így szemléled a tudatot a összeszedetten, csapongás nélkül, akkor ez az összeszedett csapongás nélküli tudat, mint a felébredés tényezője, megjelenik.

Fejlődik, majd a fejlődésének csúcsára jut.


Azért érdemes megjegyezni, hogy az egyes felismeréseket, fázisokat nem csak pillanatok, de évtizedek is el választhatják egymástól.

Amennyit beleraksz, annyit vehetsz ki.
Ez előre nézve borzalamas:
Csináljam tíz évig?????
Visszafele nézve minden egyszerűbb:
Ha tíz éve csinálnám, már ott is lennék...


Ha nyomsz egy like-ot, feldobja majd a facebookod az új cikkeket!

Nekünk is segítesz egy kicsit vele, köszönjük!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Keresünk buddhizmus iránt érdeklődőket rövid cikkek írására!

7 Zen Buddhista alap gyakorlat.

A legalapabb Buddhista tanítás