Buddha és Kitkat, avagy a meditáció abbahagyása

 

budha kitkat

Akár a meditációs gyakorlatot nézzük, akár bármilyen egyéb tevékenységet, a megállás nélküli folytonosság hosszabb időn keresztül, nagyon nagyon ritka. Bármibe is kezd az ember előbb utóbb szünetet tart.

Kényszer vagy szükség hozza, vagy éppen az a bizonyos kitartás ért el egy pontot ahol elfogyott.

A szünet megkezdésének első pillanatban nem határolódik el élesen, hogy megálltunk csupán, vagy elindultunk a teljes feladás befejezés útján. Döntés elhatározás megelőzheti a pillanatot, de ez sem nyújthat garanciát a végkifejletre.

 A visszatérés a tevékenységhez, már valamivel egyértelműbb. Ha folytatjuk szünet volt, persze ez nem jelenti azt, hogy nem indultunk el egy apró lépéssel a következő szünethez, ami majd még hosszabb, aztán megint hosszabb és hosszabb lesz.

Olyan ez, mint a szakember és a szerszám. Egy jó szerszám avatott kézben csodákra képes. Egy avatatlan kézben lehet akármilyen jó a szerszám semmit nem ér.

A Zen gyakorlása hasonlóan viszonyul a szünethez. Ha abba hagyod, szünetet tartasz a gyakorlatban, önmagában semmit nem jelent.

Ha visszatérsz a gyakorlathoz  a szünet egy szerszám lehet a kezedben amivel csodákra lehetsz képes, használhatod a tapasztalatot. A gyakorláson kívüli tapasztalataid az eszközeid a gyakorlat során. Ha ezek hiányoznak olyan leszel, mint egy szerszám nélküli szakember.

Se fal, se létra, se vödör se, festék. Hogy lesz abból festés?

Van, hogy egy perc és tíz év tapasztalata helyére kerül, van,  de van olyan is, hogy 10 év gyakorlat kell, hogy egy perc tapasztalat a helyére kerüljön.

 Szóval csak nyugodtan hagyd abba. Have a Beak, Have a Kit Kat!!

Ha nem finom a csoki úgyis újra gyakorolni fogsz.


Ha nyomsz egy like-ot, feldobja majd a facebookod az új cikkeket!

Nekünk is segítesz egy kicsit vele, köszönjük!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Keresünk buddhizmus iránt érdeklődőket rövid cikkek írására!

7 Zen Buddhista alap gyakorlat.

A legalapabb Buddhista tanítás