A környezet változás szükségessége és a ZEN.

 

travel and zen


A környezet változásra néha szükségünk van szokták mondani. De miért  szükséges? Mert jónak nem mindig jó, az biztos.

Ha a meglévő környezetükből kiszakadunk, az tulajdonképpen  egy pillanat stop. Pont, mint ha egy zenelejátszón megnyomnánk a pause gombot, egy adott pillanatnál stop.

A környezetünkben zajló folyamatok számunkra megállnak. Olyan ez, mint mikor például rossz a tető, szépen csöpög át rajta víz, lassan ázik a mennyezet. Lassan apránként, a szobába még nem látszik, de már ázik. Ha eladjuk a házat és elköltözünk változik a környezet, számunkra meg áll a folyamat. Attól még ázik persze továbbra is…

De kicsit változtassunk ezen a példán, nem eladjuk  a házat csak elutazunk. Látunk utazásunk során egy tető javítást, netalántán pont a szállásunkon, el is beszélgetünk a szakemberrel. Felmerül az igény, hogy rá kéne majd nézni a sajátunkra is. És hopp otthon kiderül, hogy ott volt már a baj, nem is gondoltuk, pont sikerült elcsípni mielőtt nagyobb baj lett volna.

                Pont ilyen dolgok miatt szükséges a környezet megváltoztatása. Ez sem egy egyszerű példa volt, de mindenkit megnyugtathatok, ez ennél sokkal, sokkal te összetettebb. A zajló folyamatokat azt javasolnám meg se próbáljuk feltárni megérteni. Például miért az a szomszédom, aki(nem szeretem). Miért karamboloztam az autómmal? Miért pont akkor esik, mikor nyaralok..

Ezt tényleg ne akarjuk megérteni. Maradjunk a lényegnél a környezet változás egy pillanatra leállítja a folyamatokat, esélyt ad, új információk befogadására. Ezek az információk, melyeket befogadunk, tapasztalunk, újra indítva a folyamatokat más mederbe terelheti őket, esetleg teljesen más folyamatokat indíthatnak el.  De ez nem törvényszerű, elfuthatsz, de el nem menekülhetsz. A tetteid következménye utolér. Még ha nem is látod be, hogy utolért…

Ahogyan viszonyulunk környezetünkhöz, és ez alatt értsünk mindent ami körülvesz. A tér bútorok, házak, szagok illatok , emberek… Annak alapján hat vissza ez a rendszer visszajelzésekkel , interakciókkal ránk.

Néha egy balesettel, néha egy talált pénzzel, egy életünkbe belépő kedves emberrel, vagy ép az életünkből kilépővel..

Ez annyi információs csomag, mint csepp a tengerben, megszámlálhatatlan, ha elkezdjük számolni folyamatosan nő minden egyes számolással. Itt megáll a matek…

Közel sem lehet ezt le egyszerűsíteni annyira, hogy jó tett helyében jót várj…

Jóembereknek is lehet nehéz a sors.

 

A környezet változás nem megérteni segít ezeket a folyamatokat, hanem lehetőséget teremt, változtatni a dolgok menetén. Lehetőséget teremt, tapasztalni újdonságokat, melyek megváltoztatják a viszonyunkat a környezetünkkel.

Aztán ez az egész hova vezet, nah az már a ZEN..


Ha nyomsz egy like-ot, feldobja majd a facebookod az új cikkeket!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Keresünk buddhizmus iránt érdeklődőket rövid cikkek írására!

7 Zen Buddhista alap gyakorlat.

A Buddhizmus és a mesterséges inteligencia