Ha gondolkozunk, cselekszünk az erre mutat, ha mindent elvetünk erre mutat, mindig ott van, nem változik. Mi ez?

     



A cselekvésből származó tapasztalatok, információk elraktározódnak a tudatban. Mikor gondolkodás útján próbálunk megoldásokat keresni egy adott helyzetre, ezekből az információkból próbál valamit összerakni a tudatunk. Hasonló szituációkból nyert tapasztalatok, elhatározások, különböző szituációkban szerzett érzetek, szagokat, hangokat stb. kapcsol a történéshez a tudat. Előjönnek az emlékek…

Saját tapasztalataink keverednek a tanult információkkal. A tanult információkat is rangsoroljuk tapasztalataink szerint.(pl. Tudjuk nem minden úgy van ahogy tanították)

Nagyjából ezek szerint cselekszünk. Ezek összességében kb. meg is határozzák az identitásunkat.


Ha mind ezen összetett folyamat eredménye az lenne, hogy egy rossz döntést hozunk( vagy utólag rossznak ítélünk meg), az alapvetően azt jelentené, hogy a saját identitásunk kérdőjeleződik meg. Ezzel a folyamattal szembesülhetünk rengetegszer életünk folyamán. Ezek életünk kisebb nagyobb válságai.


Ha folytonosságában figyeljük ezeket a folyamatokat. Észrevehetjük, hogy jó vagy rossz döntést csak adott pillanatra vonatkozóan tudunk meghozni. Pontosan addig tart ameddig kigondoljuk.

A valóságban a döntéseink eredményeképpen létrejött cselekvéssel egyik esetben építjük identitásunkat. A másik esetben pedig leromboljuk amit építettünk.


Ez a gondolkodás, cselekvés kapcsolata és alapvető működése.


Ez rámutat a gondolkodás, cselekvés során létrejött identitás instabil változó mivoltára, az egész folyamat eredményére. 

Habár a cselekvés kézzelfogható eredménnyel is rendelkezik pl. egy felásott kert, de eredménye az is,hogy azt később valaki betemeti majd.

    Az egyetlen változatlan az egész folyamatban az ami az egész folyamatot látja. Ez nem információ, nem cselekvés, nem gondolkodás vagy annak eredménye, és nem az identitás, személyiség. Mert ha ezt mind kiveszem az egyenletből marad valami ami ezt felfogja, működteti, látja.


Ha gondolkozunk, cselekszünk az erre mutat, ha mindent elvetünk erre mutat, mindig ott van, nem változik. Mi ez?

Ezzel foglalkozik a ZEN.




Ha nyomsz egy like-ot, feldobja majd a facebookod az új cikkeket!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Keresünk buddhizmus iránt érdeklődőket rövid cikkek írására!

7 Zen Buddhista alap gyakorlat.

A legalapabb Buddhista tanítás