A környezetünk hatásának az eredménye mivagyunk, és ez romba dönt minket.

 A környezetünk, a társadalom egy olyan keret melyen belül a kicsiny szabadságunk is csak látszólagos. A világot nem tudjuk megváltani, ezt tudjuk a legtöbben. De mi az amit megtehetünk? Azt tesszük amit fontosnak tartunk.

Apró sikereink, célkitűzéseink, anyagi gyarapodás, az érzékszerveink elhalmozása ingerekkel, bármi ami egy kicsit is elfedi gondolatainkat.

Társadalmi normák, melyben normáink gyökereznek, normák melyek gyökereinek eredete már gondolat szinten sem merül fel bennünk.

Mit, miért teszünk? Csak mert úgy gondoljuk, úgy tanultuk, úgy tapasztaltuk.

Az, hogy mit gondolunk viszont nagyon függ attól mennyire vagyunk tájékozottak. 

Az hogy mit tanultunk, nagyban függ attól, hogy hol, kitől, miért, meg mit gondoltunk akkor abban a helyzetben magáról a tanulásról.

 Az, hogy mit tapasztalunk, szintén függ, attól hol vagyunk, miért vagyunk ott ahol, hova tervezünk menni, mit szeretnénk elérni.

De a szabad döntésünk súlyát nem nyomja össze, ez az óriási hozott anyag?

 Ez a sok korábbi döntés. Nem nyomja össze maga a környezet amelyet mások döntései, tettei alakítottak? A környezet amibe nem nyakig vagyunk, hanem teljesen lemerülve létezünk.

Mi mégis döntéseket hozunk, döntéseinket összefűzzük célokká, hogy létrehozzunk egy olyan világot, egy pont olyat amiben élünk….


De gondoljunk csak bele, mennyire, de mennyire eltörpül mindez ahhoz képest, hogy ma be kéne ugrani a közértbe, meg vizsgázni kéne vinni az autót úgy ,hogy még valami szar is rajta…


Ennyi lett az értelme az egésznek. Az összes célnak, szabadságnak.

Beülsz a kocsiba, bemész a boltba, megveszed-hazaviszed a szart, kicsomagolod, csomagoló a kukába, a kukát elviszi a kukás egy szép nagy mezőre, oda borítják halomba. Hazamegy, mint aki jól végezte dolgát, be a kocsiba, irány a boltba….

Tervezgetheted a jövőd, de a választásod behatárolt: autós, boltos vagy kukás leszel...


Csak az törheti meg amit létrehoztunk, ami megtudja törni azt is amit kigondolunk. Ez a nehezebb. Eltakarítani könnyebb, csak lapát kell egy seprű és csinálni kell..





Ha nyomsz egy like-ot, kisüt a nap!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Keresünk buddhizmus iránt érdeklődőket rövid cikkek írására!

7 Zen Buddhista alap gyakorlat.

A legalapabb Buddhista tanítás