ZEN a választás szabadsága?


 Több téma kapcsán is felmerült mostanában a választás aspektusainak mérlegelése. Valóban szabadon választhatunk? Járjuk körül kicsit a kérdést..


1.Ha választanunk kell keretek között találjuk magunkat. 

Ha döntenünk kell milyen pizzát válasszunk az étterem kínálatából, a kínálat máris keretek közé szorít. Persze választhatunk az éttermek között is, de az felülírja a programot. Ott már rangsorolni kell, mi a fontosabb a honnan választunk, vagy, hogy mit. Mert lehet a másik étterembe van ami itt nincsen, csak az nem olyan finom, vagy drága..


Tehát választani a lehetőségeink közül tudunk, amik végesek. Ha jobban megvizsgáljuk azt vesszük észre nagyon kevés a lehetőségünk, szűk a keret. 


Mondhatjuk úgyis te nem dönthetsz el semmit, az már el van döntve. Ott van az a 2-3 lehetőség előtted, mert általában nem több. 

Ezt a keretet ha szűknek érezzük, dönthetünk úgy, hogy nem választunk semmit, hanem előbb a lehetőségek tárházát bővítjük ki. Ez nem azt jelenti,hogy teremthetünk, nem létező opciókat. 

Ha sütünk egy pizzát az előbbi példánál maradva, az nem egy új választási lehetőség. Az cselekvés, valaminek a létrehozása, a választásunk ekkor az volt, hogy nem választunk hanem egy másik úton indulunk el. A cselekvés útján.

A döntéseink így nagyon behatárolt keretek között mozoghatnak csak. Ezeket a kereteket ráadásul sokszor magunk szabjuk meg, méghozzá nem is túl jól.

Ellenben a cselekvés megválasztásának szabadsága, minden esetben rendelkezésünkre áll a dolgok megváltoztatására, más mederbe terelésére.


Tehát ha akarsz valamit egyszerűen szóva senkit és semmit nem érdekel ezen a világon, mit szeretnél. Bemész a boltba azt abból választasz ami van, ha nem ezt szeretnéd? Mehetsz másik boltba, ahol szintén abból választhatsz ami van, ott se érdekli a kutyát se mit szeretnél.


A lehetőségek közül a tapasztalat fogja megsúgni mi mellett döntsünk, a tapasztalat pedig a cselekvésből származik.


Szóval addig erőltetheted, hogy mit szeretnél, választhatod a neked nem tetsző lehetőségek helyett a cselekvés útját, makacsul majd én megmutatom a világnak lendülettel. Mígnem..

Mígnem kellő tapasztalat birtokában nevetve dobod be a kosárba:

  • Tök mindegy melyik,. hiszen úgyis szar az összes:-)


Egy like nyomással is segítesz nekünk, köszönjük!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Keresünk buddhizmus iránt érdeklődőket rövid cikkek írására!

7 Zen Buddhista alap gyakorlat.

A legalapabb Buddhista tanítás