A ZEN gyakorlása egy lapáttal

 A ZEN gyakorlása kapcsán, ugyanazt csináljuk, mint bármi más gyakorlása közben. A tanulási folyamat nem különbözik alapvetően bármilyen más tevékenység elsajátításától.

A gyakorlat sohasem maga a cél, az a folyamat azon része amikor befektetjük az energiát valamilyen cél érdekében. Az munka.

A gyakorlás célja soha sem maga a gyakorlás hanem valaminek az elsajátítása, megvalósítása.

Napjainkban sokat beszélünk a fenntarthatóságról, itt a fenntarthatóságot maga a gyakorlat adja. Bármit is szeretnénk elsajátítani, minden valós tudás része a folyamatos gyakorlás fejlesztés.

Ahogy mondás is tartja: Jó pap holtig tanul.

A ZEN esetében a gyakorlatok végzése, soha sem az egész. A gyakorlat ajtókat nyit, utat mutat további gyakorlatok irányába. Ha pontosan ezt nem is lehet meghatározni, de mondjuk 30%-a az egésznek. A gyakorlatok végzése közben a megvalósítás, pedig ennél is csekélyebb.

A gyakorlat a tapasztalatra készít fel, de azt semmilyen formában nem pótolhatja.


Mondhatnánk úgyis a gyakorlattal összeraksz egy kis lapátot, de aztán egy hegyet kell elhordani vele. Mondhatnánk, hogy ez így hiába való, de nem az. A hegyet el kell vinni, azt nem úszhatod meg. Márpedig akkor nagyon, de nagyon, de nagyon jól fog jönni még az a kis lapát is…Az elmúlt félévben nem sokat foglalkoztam az oldallal, oda értem egy szép nagy hegyhez, s arrébb kellett raknom a kis lapátommal…


De hát ez az élet szépsége, mikor ott állsz egy bazi nagy hegy elött, ránézel a kis lapátra kezedben és csak annyit tudsz mondani. - Nah bazmeg, ez széép lesz megint…


Szóval tessék szépen  gyakorolni, gyakorolni, mert szükség lesz rá…


Egy like nyomással is segítesz nekünk, köszönjük!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

7 Zen Buddhista alap gyakorlat.

A legalapabb Buddhista tanítás

A dharma és a karma, jelentése