Miért nem jó segíteni másokon?


 Miért nem jó segíteni másokon?


Először is azért, mert nem lehet. Másodszor pedig többet ártunk vele, mint amennyit használunk.
Menjünk azért ebbe egy kicsit jobban bele!
Ha segítség, mint szándék felmerül benned, az minden esetben egy önigazolási vágy.
Látsz valamit, ami szerinted, nem jól van és változtatni akarsz rajta. Olyan mederbe próbálod terelni a helyzetet, aminek a kimenetele ismereteid, megérzésed szerint, jó-hasznos.
Pontosan ezért önigazolás, hiszen saját elgondolásaid, tapasztalataid alapján akarsz egy helyzetet megváltoztatni. A szándék nemes, feltételezed, hogy ami neked jó, másnak is hasznára válhat.
De itt bukik el az egész dolog, hiszen sok mindenben hasonlít két helyzet, két személy, de pontosan ugyanannyi dologban különbözik is.
Általában ezért nem is veszik mások szívesen a segítséget. Lehet, hogy a problémájukra a megoldást nem látják tisztán, vagy akár még a problémájukat sem. Azt viszont általában igen, hogy amit „segítségként kapnak” annak nem sok köze van ahhoz, amire nekik szükségük van.
Ezért egy ilyen helyzetben, nem, hogy haszontalan a próbálkozás, konkrétan zaklatásnak veszi a másik. Ráadásul saját magadnak is problémát okozol, a sikertelen beavatkozással. Vagy kitartóan zaklatod tovább szerencsétlen embertársad a saját elképzeléseiddel, vagy letargiába süllyedsz, hogy a nemes szándék süket fülekre talál. Vagy mindkettő egyszerre.
De akkor, hogyan lehet mégis segíteni?
Először is a teljes passzivitásból kel ki indulni. Nem avatkozol bele! Nem mondod el a véleményed, nem teszel javaslatokat. Az ez irányú aktivitásodat teljesen más irányba kell terelned.
Arra, hogy figyelsz. Ott vagy fülelsz, megfigyelsz. A megfelelő időben pedig reagálsz.
A megfelelő idő pedig akkor jön el, amikor kérdeznek, vagy megkérnek a beavatkozásra.
A nemes segítő szándék akkor megnyilatkozhat belőled. Ez azt is jelenti, hogy a kérdésre válaszol, és csak arra, ami a kérdés. Azt add, amit kérnek, nem mást. Te se örülnél másnak.
A kérést nehéz felismerni, nem mindig mondják ki (a nem kértem azt igen), nem írják le. Ezért maradj passzív figyelj, hogy észre vedd, hogy mikor kérnek. Visszajelzés van, ha neked is másnak-másoknak is jobb lett, akkor kértek. Ha nem akkor csak te hited, hogy kérnek, avatkozz be.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Keresünk buddhizmus iránt érdeklődőket rövid cikkek írására!

7 Zen Buddhista alap gyakorlat.

A legalapabb Buddhista tanítás