A fejlődés és a fizikai igénybevétel közötti kapcsolatok

A fejlődés és a fizikai igénybevétel közötti kapcsolatok






Ahhoz, hogy bármiféle változtatást véghez vigyünk a világban, a környezetünkben, mindenképpen fizikai aktivitás szükséges.

Elég csak belegondolni, hogy a végig gondolom az elmosogatást, és az elmosogatok eredménye között van némi különbség. Még ha jól is esik néha meggyőzni magunkat, hogy nincs, rögtön észre  észre vesszük, mi a különbség, mikor  majd egy tiszta pohárt keresünk.
Itt is érvényesül a kis pénz kis foci elve. Kis fejlődés kis fizikai igénybevétel. A nagy pedig értelemszerűen nagy.

Nézzünk pár példát:

Egy magyar lány aki a kaland mellet a lelki fejlődését kereste végig járta a 3510 km hosszú Apalach ösvényt, ami nyilvánvalóan egy hosszan tartó erős fizikai igénybevétel jár. Lelki fejlődéséről a következőképpen nyilatkozott:
-Arra is rájöttem,hogy nem kell a fél világon át gyalogolni a változáshoz, az belülről fakad.
Végül is megtalálta amiért elindult:-D  
Ez már csak ilyen. Ha elindulunk az életben, megyünk egy nagy kört, majd vissza jutunk  ugyanoda ahonnan indultunk, teljesen másnak fogjuk látni érkezéskor a ki indulási pontot.

Nézzünk egy végletes példát is.Egy túlzásba vitt testépítő.
Nyilván az ilyen-olyan szuri, tabi, por kombó mellett, egy komoly fizikai edzés is társult az eredményhez. A köznyelvben, általában mégsem a fejlett lelki világgal kapcsoljuk össze a túlzásba vitt testépítés eredményével rendelkező embertársunkat.
Pedig ebben a példában is megfigyelhető a fejlődés. Vegyük például a kitartást, arról biztos tanult egyet s mást. Napi rendszeres edzéshez éveken keresztül, kitartás az biztos kellett.


Az, hogy a betegségeknek lelki alapja van,  társadalmi konszenzussal még nem mondhatni, hogy teljesen elfogadott. 
 Adott esetben az viszont nem kérdés, hogy fizikailag le terheli egy betegség a szervezetet. Nem tűnik elsőre egyértelműnek, de a betegség is fejlődéssel jár, sok esetben egy nagyon erős jelzés, aminek hatása, is eredménye is van.
 Tapasztalatokat szül, a tapasztalat pedig már önmagában is fejlődés. Nézzük csak meg milyen helyzetből, milyen helyzetbe kerülünk általa. Mire tereli a figyelmünk, és miről tereli el.

Vegyünk még egy érdekes példát.
Egy állapotos nő. 
Az nem lehet kérdés, hogy a gyermek születése lelki fejlődéssel jár. Az lever egy olyan szöget amit ha elhagyja a gyerekét az anya, akkor sem tud megkerülni. Akár az a 9 hónap, akár a  szülést nézzük, fizikailag mindkettő  igénybe veszi a szervezetet.


A fizikai igénybevételre a szervezet felkészíthető. De maga a fizikai igénybevétel nem kerülhető el. Elfáradsz, fizikai leterheltséggel változik a koncentráció, figyelem, fegyelem stb.
Ha fizikailag jobban bírjuk a terhelést, mindenképp segítség a fejlődéshez, még ha önmagában néha nem is tűnik megoldásnak semmire.

https://www.facebook.com/EZZENGROUP

Like! Különben nem fog jelezni a géped, ha frissül az oldal.



 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Keresünk buddhizmus iránt érdeklődőket rövid cikkek írására!

7 Zen Buddhista alap gyakorlat.

A legalapabb Buddhista tanítás