A Buddhizmus és a mesterséges inteligencia

 




Ahogy az ikonikussá vált terminátor filmekben láthattuk, a mesterséges intelligencia öntudatra ébred… ha,ha,ha

Lehet-e egyáltalán élő egy ember által alkotott “bármi is”?

A mesterségesen létrehozott intelligencia, egy tudományosan leírható logikus összefüggésekre épülő, egyesekre és nullákra bontható program és hardver összessége.
De él-e ez a valami? 
A muslinca, ember, atomreaktor összehasonlításban hiányzik valami az atomreaktorból, ami a másik kettőben megvan? A muslinca intelligens, vagy program szerint működik?
Az intelligencia feltétele az élet egyáltalán?
    A kutatások előrhaladottak, mondhatni. De hol a határ? Az interneten fellelhető szinte végtelen információ, beszélgetések leirata, videok hangok milliárdjai felhasználhatóak, programokkal rendszerezhetjük őket.
Az pedig biztos, hogy több információt tárolnak a világ számítógépei, mint amit mi képesek vagyunk megjegyezni. Nem hiszem, hogy például bárki szóról szóra vissza tudja mondani fejből a wikipediát:-)
Ha elvesszük az embernek a testét,pl. lebénul, csak a beszéde marad, csak azon képesség, hogy kérdésekre válaszolva lépjen interakcióba velünk.
    AZ MI kérdésekre válaszolhat ugyanúgy. Tökéletesen lemásolhatjuk az emberi gondolkodást, tényleg szinte tökéletesen.
De ez csupán olyan lesz mint két egymás után kiguruló autó a gyárban.
Ugyanolyan, de nem ugyanaz.
És ez az a rák ami belülről rágja az MI-t, sohasem lehet pontosan, ugyanaz. Ez az egy különbség végtelen különbséget vet fel. Miért születik az egyik, miért gyártják a másikat, mi okból, mi célból, mi módon? Ahogy elkezdjük ezeket kérdéseket feltenni, gyűlnek a különbségek, és a további kérdések.

Persze ha eltekintünk a kérdésektől, akkor nincs ilyen probléma. De ha nem akarunk kérdezni, minek a válasz? Hiszen az MI nem más csak válaszok rendszerezve.

Számit-e ,hogy élő az MI, miközben rohad nagy rakétával lőnek darabokra embereket ebben a pillanatban is? Nem becsüljük meg azt ami élő.

    Mi emberek határozzuk meg magunknak, mi, micsoda, mi fontos, mi nem. Abban biztosak lehetünk hogy egy évekig dollár milliókból fejlesztett MI program, biztosan fontosabb sokaknak, mint egy ismeretlen élet timbuktuban..
    Nézzük meg az emberiséget összességében, mi folyik a földön, a környezetszennyezés, gyilkolás, szegénység, betegségek stb.. Ez a szumája a jelenlegi emberi tudásnak, ez van az interneten összeségben, ebből a tudásból képez rendszert az MI.

Ami létrejön pedig a sötét bugyor a patkányság legalja, nah az aztán az INTELIGENCIA.

Mesterséges Inteligencia.


Ezzel a tudással azonosítani az embert magát a legveszélyesebb tévút. Ezen az úton járunk az MI csak egy következő lépés.
Az ember nem a kérdések, nem is a válaszok, de még csak nem is a személyiség és az azt formáló ego.

    Tedd fela kérdést: Ki vagy te? Szedd darabokra a válaszokat, míg semmi nem marad.
Ha már se kérdés, se válasz nem marad, oda nem kell MI, nah ott kezdődik az ember…

Egy like nyomással is segítesz nekünk, köszönjük!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Keresünk buddhizmus iránt érdeklődőket rövid cikkek írására!

7 Zen Buddhista alap gyakorlat.

A legalapabb Buddhista tanítás